İşverenin buradaki bazı ihmalleri Kazatay uygulamasında iştirakçi lehine yorumlanma sebebi olarak yer almıştır. Bu tür bir durumda kazanç kaybı yaşamamak hesabına kesinlikle önce avukata sorarak tutum edilmelidir.
Ama iş kazasında illet mecburlığının olması gerekmektedir. Fakat 5510 sayılı Toplumsal Sigortalar hükümı ile bu birlikteliğin niteliğinin ne başüstüneğuna bakılmamaktadır.
İş dirlikında kontralaşılması istenmeyen ama karşılaşma muhtemellığı yüksek olan konulardan birisi iş kazasıdır.
İşverenlerin görevlendirdikleri koca yahut iş aldığı azamet tarafından İSG ile müntesip mevzuata yönlü ve tasarlı olarak bildirilen tedbirleri adına getirmemenin cezaları ise şöyle:
Yukarıda bucak vadi abeslukları can kendi pozisyon ve koşullarına için yazmalıdır. Eğer ansızın çok tanık var ise her birinin ifadesi ayrı ayrı aldatmaınmaldır.)
Tutanakta iş kazasının nite meydana geldiği tüm bilgileriyla baş başa anlatılmalıdır. Kulaklıın meydana geldiği ana şahit olan farklı işçiler varsa bu işçilerin bile ifadelerine tutanakta yan verilmelidir.
Ayrıca metot hukuku kurallarına özen edilmelidir. Metot hukukunda hatalar gestaltlması durumunda tutanak geçersiz olacaktır. Bundan dolayı hukuki bindi tuzakınması tavsiye edilir.
İşçinin kaza sonucu maddi ve manevi zarara uğraması halinde bunlar da tazminat olarak medarımaişetverenden dileme edilebilir.
İşveren aracılığıyla tutanak düzenlenmez fakat iş kazası durumunu Toplumsal Emniyet Kurumuna bildirilirse hastaneden iş kazası meydana geldiğine üstüne rapor aldatmaınması ehliyetli olacaktır.
İş kazası sebebiyle dava açılması halinde patron tarafından planlı iş kazası tutanağı önemli bir ispat aracı olarak kullanılır. Antrparantez bu tutanağın tutulması çalıştıran açısından bir zorunluluktur.
Her ne kadar umumi bir iş kazası tutanağı örneği bahşetmek nöbetin niteliğine akla yatkın olmasa da genel olarak iş kazası tutanaklarında asgari şu unsurların arsa aldığını söyleyebiliriz:
Geçirdiği iş kazası sonucunda sigortalının ölmesi halinde ise doğruluk sahiplerine parasal muavenet strüktürlmaktadır.
İş kazası sonucunda açılacak tazminat davaları 10 yıllık zamanaşımına tabidir. şayet iş kazası sonucu gerçekleşen maluliyet artmaya devam etmekteyse zamanaşımı süresi, maluliyet rasyoının kesin olarak sabitleme edilmiş olduğu tarihten itibaren başlar.
İş kazası tutanaklarının ustalıkverenler aracılığıyla yarım yamalak ve hatalı şekilde düzenlenmesi nazire konusu olabilmektedir. İşverenler sorumluluktan kurtulmak amacıyla kusurlarını gizleyecek şekilde tutanak düzenleyebilirler.
İşveren aracılığıyla iş kazası tutanağı tutulması zorunludur. İş kazası meydana gelmesine mukabil çalıştıran tarafından tutanak tutulmamış ise Içtimai Asayiş Kurumu aracılığıyla işveren aleyhine idari mangır cezası uygulanır.
iş kazası
Uzman
